فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت کیفیت - سال دهم شماره 4 (زمستان 1399)

نشریه مهندسی و مدیریت کیفیت
سال دهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم کلهر*، محمد بامنی مقدم صفحات 261-270

    از میان ابزارهای پر کاربردکنترل آماری فرایند، نمودارکنترلی مهم ترین و قدرتمند ترین ابزار کنترل آماری فرایند است . نمودارهای کنترل آماری فرایند در رابطه با کنترل فرایند از دو جنبه کامل نیستند.نمودارهای کنترل آماری فرایند طبق مشخصات طراحی انجام می پذیرد یا نه و دیگر این که نمودارهای کنترلی توانایی شناسایی علل غیر تصادفی و حذف آن ها را ندارند. در این مقاله نمودارهای کنترلی استوار برای داده های سری زمانی برای پی بردن به انحراف های با دلیل، معرفی می کنیم که داده های واقعی اجرای عملیات مرکز ساختمان های کشاورزی و بیوتکنولوژی کرج می باشدکه داده ها به صورت روزانه جمع آوری شده و نمودارهای کنترلی استوار و نمودارهای کنترلی استاندارد را برای داده های سری زمانی رسم می کنیم که انجام تجزیه و تحلیل آماری این طرح با استفاده از نرم افزار spss16 صورت پذیرفته است و در نهایت با مقایسه کردن نمودارکنترلی استوار با نمودارکنترلی استاندارد برای داده های سری زمانی به این نتیجه می رسیم که نمودار کنترلی استوارکارایی مطلوبی نسبت به نمودار کنترلی استاندارد دارد.

    کلیدواژگان: کنترل آماری فرایند(spc)، نمودارهای کنترلی، سری های زمانی نامانا، هولت وینترز، داده های پرت، استواری
  • علی یگانه، سمیه فدائی، علیرضا شادمان* صفحات 271-290

    در روش های سنتی کنترل کیفیت،عملکرد فرایند یا کیفیت محصول از طریق پایش یک یا چند مشخصه کیفیت با استفاده از توزیع متناظر یک یا چندمتغیره آنها بررسی می شد. امروزه در بسیاری موارد، کیفیت از طریق رابطه بین یک یا چند متغیر پاسخ و یک یا چند متغیر مستقل توصیف می شود.در ادبیات کنترل کیفیت آماری، این رابطه را پروفایل می نامند. در این پژوهش به منظور پایش پروفایل خطی ساده در فاز دو از نمودار کنترل EWMAR و توزیع نرمال مربوط به آن برای کشف انواع تغییرات در پارامترهای عرض از مبدا و شیب استفاده می شود.به منظور بهبود عملکرد نمودار از قوانین حساس سازی در این نمودار استفاده می شود.سپس به منظور اعتبارسنجی نمودار کنترل پیشنهادی EWMAR-RULE، عملکرد نمودار بر اساس ARL با سایر نمودارها بررسی می شود.نتایج نشان دهنده اینست که نمودار کنترل در تغییرات افزایشی و کاهشی به مراتب عملکرد بهتری از سایر نمودارها دارد. همچنین عملکرد طرح پیشنهادی از سایر قوانین حساس سازی بهتر است.

    کلیدواژگان: نمودار کنترلEWMAR، پایش پروفایل، طرح قوانین حساس سازی، پروفایل خطی ساده، فازII
  • مهدی مرادی گوهره، احسان منصوری*، مهدی کرباسیان صفحات 291-304

    در این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه ی جدید برای تعیین جانمایی اجزای سیستم های چندجزیی جهت بهبود کیفیت در فاز طراحی، ارایه شده است. اهداف این مدل شامل حداکثرسازی دسترس پذیری به اجزا، نزدیکی/دوری اجزا با برهم کنش مثبت/منفی، وجود فضای خالی اطراف اجزا جهت تعمیرپذیری بهتر و کاهش حجم هستند. مدل مذکور ازنظر متغیرهای تصمیم و محدودیت ها از رویکرد جدیدی برای تعیین چیدمان استفاده می کند که برای اهداف فوق مناسب است. به عنوان مطالعه موردی، ازاین مدل برای تعیین چیدمان اجزای یک فاصله یاب لیزری استفاده شده است. ابتدا، در قالب تصمیم سازی گروهی و با استفاده از وزن دهی با روش بردار ویژه، مسئله به حالت تک هدفه تبدیل و در ادامه، مدل تک هدفه در لینگو کدنگاری و حل شد. نتایج نشان داد که جواب حاصل 82.7 درصد به حالت ایدیال نزدیک است و دسترس پذیری به عنوان مهمترین تابع هدف و الزامات فضای آزاد جهت تعمیر پذیری، 100 درصد با حالت ایدیال منطبق هستند.

    کلیدواژگان: سیستم های چند جزئی، چیدمان، بهبود کیفیت طراحی، دسترس پذیری، برنامه ریزی ریاضی، بردار ویژه
  • عالمه مداحیان امیری، سید علی نبوی چاشمی*، ایرج مهدوی، رضا حسن زاده صفحات 305-318

    این مقاله به بررسی دریافت گواهی نامه ایزو9001 بر بازده دارایی ها در چرخه عمر شرکت‏های تولیدی بورسی می پردازد و آن را با شرکت‏های همتای فاقد کنترل کیفیت مقایسه می‏نماید. جهت سنجش ارزش شرکت از معیارهای نرخ بازده دارایی‏ها و نسبت MTB استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه شرکت‏های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی تحقیق از سال 1391تا 1397 می‏باشد. برای تجزیه و تحلیل معادلات رگرسیونی چند متغیره، روش داده‏های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت و تصادفی بررسی و آزمون شد. نتایج این تحقیق نشان داد اخذ ایزو توانسته است در دوره رشد تاثیر معناداری بر ارزش شرکت داشته باشد.اما در دوره بلوغ هیچ رابطه مشخصی بر ارزش شرکت مشاهده نشده است. می‏توان چنین استنباط کرد که شرکت‏هایی که در مرحله رشد به سر می‏برند با استفاده از گواهی‏نامه استاندارد ایزو9001 مدیریت کیفیت می‏توانند ارزش شرکت خود را به طور قابل ملاحظه‏ای افزایش دهند.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت، گواهی‏نامه ایزو9001، ارزش شرکت، چرخه عمر، نرخ بازده دارایی‏ها و نسبت MTB
  • بهاره ویسی*، هیوا فاروقی، صدیق رئیسی صفحات 319-330
    تمرکز اصلی این مقاله بر بهره گیری از رویکرد شبیه سازی کامپیوتری در مدل سازی در حضور عوامل مختلف عدم قطعیت و نیز استفاده از روش شناسی رویه پاسخ بر روی نتایج متنوع شبیه سازی در مساله تعیین توالی بهینه ورود قطعات به سلول تولیدی رباتیک سه ماشینه بر اساس سیاست حرکتی S_6 با در نظر گرفتن تولید قطعات مختلف در هر سیکل تولیدی است. تابع چگالی احتمال خرابی و زمان تعمیر ماشین ها دارای توزیع نمایی بوده و حداقل کردن زمان سیکل بر اساس سیاست حرکتی S_6 و حداکثر کردن خروجی در این سلول رباتیک همراه با کمینه سازی هزینه های عملیاتی به عنوان اهداف اصلی بهینه سازی مساله منظور شده است. نتایج شبیه سازی مثال های عددی متعدد حاکی از آن است که این رویکرد، در زمان رسیدن به جواب بهینه نسبت به رویکردهای پیشین مدل سازی بهبود قابل توجه دارد.
    کلیدواژگان: سلول تولیدی رباتیک، توالی ورود قطعات، شبیه سازی، روش شناسی رویه پاسخ، طراحی آزمایش ها
  • محمدجواد شمسی، محمود شهرخی* صفحات 331-345
    این پژوهش راهکاری جهت مدل سازی دسترسی پذیری سیستم تغذیه آب بویلرهای بازیاب حرارتی در شرکت مهندسی و ساخت بویلر و تجهیزات مپنا، با هدف تعیین تامین کنندگان تجهیزات سیستم به نحوی که هزینه کل در مراحل احداث و بهره برداری سیستم کمینه گردد، ارایه می کند. سیستم تغذیه آب یکی از حساس ترین بخش های بویلرها است؛ چراکه از کار افتادن آن باعث توقف بویلر شده و پیامدهای جبران ناپذیری را به سیستم وارد می کند. این سیستم ممکن است در سه وضعیت ظرفیت کامل، نیمه بار و توقف قرار گیرد که هر وضعیت نیز ممکن است، هزینه هایی را به سیستم تحمیل کند. برای مدل سازی، نخست وضعیت های محتمل برای سیستم نوشته و پس از آن به کمک بلوک دیاگرام قابلیت اطمینان و P&ID پیکربندی سیستم ترسیم می شود. سپس نتایج حاصل از مدل سازی با روش زنجیره مارکوف در یک مدل بهینه سازی ریاضی قرار داده می شود. پس از حل مدل استراتژی بهینه در انتخاب تامین کنندگان تجهیزات مشخص خواهد شد.
    کلیدواژگان: دسترسی پذیری، قابلیت اطمینان، قطعات یدکی، افزونگی، زنجیره مارکوف